ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
dritto al cuore della vita

Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο.

Πριν πολλά χρόνια, μια μέρα του καλοκαιριού, έκλεισα πίσω μου την πόρτα στον κόσμο και είπα: Αυτή η κλίση, αυτή η ώθηση προς το αληθινό, το πραγματικό, το βέβαιο, πόσο με βαραίνει! Γιατί με ακολουθεί συνεχώς αυτός ο ζοφερός ιχνηλάτης; Θέλω να ξεκουραστώ, αλλά δεν μ’ αφήνει. Πόσα πράγματα με προσελκύ­ουν να σταματήσω. Όχι πρέπει να προχωρήσω ακόμα!…

Κι επειδή έπρεπε να προχωρήσω, το μόνο που έκανα ήταν να ρίχνω συχνά μια οργισμένη ματιά πίσω στα πιο ωραία πράγματα της ζωής, που όμως δεν μπόρεσαν να με κρατήσουν -γιατί όλες οι εξωτερικές πηγές της ευτυχίας και της ευχαρίστησης είναι από τη φύση τους αβέβαιες και εφήμερες. Μέσα μου ένιωθα πά­ντα την ανάγκη να εκπληρώσω τον αληθινό μου σκοπό, να βρω οπωσδήποτε τη δική μου οδό και όχι να διανύσω μια τυχαία δια­δρομή σύμφωνα με σκοπούς οι οποίοι δεν είναι δικοί μου, δεν τους έχω διαλέξει εγώ. Για το λόγο αυτόν όφειλα να μην ακο­λουθήσω το κοπάδι σαν πρόβατο. Όφειλα να είμαι κυρίαρχος του εαυτού μου, να ζω ολόψυχα στο «κέντρο» ή, καλύτερα, «στην καρδιά της ζωής.

«Το “Κατευθείαν στην καρδιά της Ζωής” προσφέρει τη δυνατότητα να κάνεις ένα ταξίδι στην αναζήτηση της αυτογνωσίας, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που από πάντα θέτει ο άνθρωπος: τη ζωή και το θάνατο, την υγεία και την αρρώστια, τον πλούτο και τη φτώχια, την αγάπη και το μίσος, την ηρεμία και την ανησυχία. Το βιβλίο αυτό είναι διαποτισμένο από το φωτισμένο πνεύμα των πιο μεγάλων σκεπτικιστών της ιστορίας.  Είναι ένα δοκίμιο εξαιρετικό, πλούσιο από επιγνώσεις που φωτίζουν τη ζωή μας»

The Synday Times

Δημοσίευση από το ιταλικό περιοδικό PRAGMATICA
Διεθνές περιοδικό οικονομίας και πολιτισμού
Η ΜΑΓΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ

Αστείρευτη πηγή: η Παρηγοριά, κόρη του στοχασμού και της κουλτούρας, είναι μια μαγική ασπίδα ψυχική ενάντια στις καιρικές διαταραχές και τις ακολουθίες που τυλίγουν το γήινο πέρασμά μας. Το βιβλίο του Costantino Salis με τίτλο “Dritto al cuore della vita” (Κατευθείαν στην καρδιά της ζωής), είναι ένα έργο διαποτισμένο από τον ηρεμιστικό κόσμο της επίγνωσης μαλακώνοντας τα αγκάθια του χρόνου, που περνάει με μια κίνηση αιώνια και κινείται στην κοίτη εκείνης της υπέροχης συνοδοιπόρου που είναι η Παρηγοριά: πραγματικά είναι η Παρηγοριά που μας επιτρέπει να κοιτάζουμε με περηφάνια πέρα από το στιγμιαίο, με μια οπτική ανακούφισης που επιφέρει το προοπτικό άνθισμα κάθε αγκαθιού. Στο σκηνικό της θριαμβεύουσας μετριότητας, είναι σχεδόν εκπληκτικό πως αυτό το σπάνιο έργο του Costantino Salis είχε αμέσως μεγάλη επιτυχία και απέσπασε το βραβείο φιλοσοφικού δοκιμίου της UNESCO. Έγραφε ο Max Nordau εκατό χρόνια πριν: «για την ανθρωπότητα θα ήταν φοβερό εάν πίσω μας είχαν σβήσει οι λάμψεις της αρχαίας σκέψης της Αθήνας». Σήμερα, χάρη στον Costantino Salis, εκείνες οι λάμψεις είναι ακόμα πιο φωτεινές και διαφωτιστικές. Να, ένα βιβλίο, που είναι επίσης ένα στοργικό ταξίδι: συνιστώμενο σε όλους.

 

Antonello Colli
Αρχισυντάκτης-Διευθυντής 

«Ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, γεννημένο για να δώσει ένα νέο νόημα στη ζωή».

The Daily Telegraph

 

«Ένα σπάνιο βιβλίο, πλούσιο από σοφία, που όλοι έχουμε ανάγκη πραγματικά στην καρδιά της ζωής μας».

Herald Tribune

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ UNESCO
  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑΣ
  • 20ς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λογοτεχνίας
  • Έπαινος του Ιταλικού Κοινοβουλείου – από τη παρουσίαση της Ιταλικής έκδοσης του βιβλίου με τίτλο DRITTO AL CUORE DELLA VITA που παρουσίασε ο συγγραφέας στο Ιταλικό Κοινοβούλειο